loader image

استعدادهای مدیریتی

ما باید استعدادهای نخبه را شناسائی کنیم و تربیت کنیم، بعد در میان اینها گزینش و انتخاب لازم است؛ بعضی نخبه‌ترند، بعضی استعدادهای برترند؛ انتخاب بهترین­ها. بعد از آن، نگهداری و ارتقاء است؛ نه فقط نگهداری، بلکه نگهداری همراه با ارتقاء و پیشرفت. کمک کنید این نخبه اگر امروز در رتبه‌ی دهم است، در آینده‌ی نه چندان دوری به رتبه‌ی اول برسد؛ ارتقاء پیدا کند. بعد این نخبه، خود وارد چرخه‌ی نخبه‌سازی شود – یعنی حالت شبکه‌ای پیدا کند – خود این نخبه، نخبه‌ساز و نخبه‌پرور شود. در این صورت، حالت درون‌زائی به وجود خواهد آمد و حرکت مضاعف خواهد شد. اگر ما یک چنین شیوه‌ای را در پیش بگیریم، به نظر میرسد که کار پیشرفت خواهد کرد.

بیانات در دیدار شرکت‌کنندگان در ششمین همایش ملی نخبگان جوان ۱۳۹۱/۰۷/۱۲

مقدمه

وجود نخبگان در هر جامعه موهبت و نعمت الهی است که باید قدردان و شکرگزار وجود آنها بود. نخبگان سرمایه‌هایی هستند که اگر نگاه عالمانه و حکیمانه به آن وجود نداشته باشد و هدفمند و مدیریت­ شده سامان­دهی نشوند پیامد و نتیجه آن علاوه بر شکل­گیری پدیده فرار مغزها، موجب عقب‌ماندگی یک جامعه خواهدشد. نقش و جایگاه نخبگان در انقلاب اسلامی ایران سبب شده است تا مقام معظم رهبری حفظه­ الله یکی از رسالت­ های دائمی خود را دفاع از نخبگان بدانند. معظم له در دیدار با نخبگان جوان در مهرماه ۱۳۹۵ صراحتاً می فرماید: «بنده در دفاع از جامعه‌ی نخبگان و از حرکت علمی کشور، تا نَفس دارم ذرّه‌ای کوتاه نخواهم آمد[۱]

حوزه علمیه به عنوان یکی از نهادهای تاثیرگذار در طول تاریخ حیات تشیع ، خصوصاً در دوران معاصر، با وجود تمام خدماتی که عرضه داشته­ است، اما متاسّفانه در مدیریت استعدادهای برتر و نخبگان حوزوی آن­گونه که شایسته و بایسته است نتواسته نقش آفرینی جدّی داشته­ باشد. گرچه هیچ نهاد رسمی حوزوی، آمار مهاجرت نخبگان حوزوی از حوزه به دانشگاه یا سایر نهادها را بررسی و اعلام نکرده، امّا ناگفته پیداست که بخش قابل توجّهی، مهاجرت صورت گرفته و حتی گاه، نخبگان حوزوی به فعالیّت‌هایی اشتغال یافته‌اند که در خور شأن ایشان نیست.

حوزه­های علمیّه برای تحقق رسالت های مهم و اصیل خود ضروری است که به مقوله مدیریت استعدادها توجّه جدّی داشته ­باشد. الحمدلله در سال های اخیر یکی از سیاست­ های کلان مدیریت محترم حوزه­های علمیه حضرت آیت الله اعرافی توجّه تخصصی به نخبگان حوزوی در قالب طرح ­های جامع و کامل بوده ­است.

دفتر امور نخبگان و استعدادهای برتر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، حسب تأکیدات مکرّر مدیر محترم حوزه‌های علمیه مبنی بر شناسایی دقیق و تربیت نیروهای کارآمد از میان ممتازین حوزه، طرح جامع مدیریت استعدادها را تدوین و ارائه نموده است که مأموریت آن، شناسایی استعدادهای بالا در رشته‌ها و فعالیّت‌های گوناگون حوزوی و ارتقای توانمندی و رشد ایشان در راستای کار ویژه‌های نخبگانی حوزه‌های علمیه تعیین شده­ است.

طرح شهید بیاضی ­زاده عنوانی است که برای طرح جامع مدیریت استعدادها انتخاب شده­ است. این طرح به دنبال الگویی کارآمد برای حل مسأله نخبگان و استعدادها در فضای حوزه های علمیه است. راهبران مدیریتی و تبلیغی یکی از بخش­ های طرح شهید بیاضی­ زاده است. شاخه مدیریت و راهبری در راستای حمایت از مستعدین عرصه مدیریت و با هدف تربیت مدیران کارآمد و کارگزاران صالح در اجتماع مسلمین و همچنین حمایت از فضلای توانمند در عرصه رهبری حلقه‌های میانی و با هدف تربیت راهبران اجتماعی شکل گرفته است.

مهم ترین اهدافی که شاخه مدیریت و راهبری دنبال می کند اولاً پرورش استعدادهای مدیریتی در راستای شناخت و حلّ مسایل مدیریتی حوزه، جامعه و نظام اسلامی و ثانیاً آشنایی با الگوهای حکمرانی اسلامی و روش های مدیریت کارآمد و ثالثاً ارتقاء کیفی و توانمندسازی مستعدین مدیریتی با اشراف مدیران کارآمد و نخبه می­باشد.

از این رو سیاست و برنامه شاخه مدیریت و راهبری طرح شهید بیاضی­زاده در راستای تحقق اهداف فوق این است که استعدادهای مدیریتی و راهبری را کشف و سپس با بهره گیری از ظرفیت­های موجود در فضای حوزه و دانشگاه، بهترین دوره­ها را در جهت رشد و ارتقاء افراد شناسایی شده اجرا نماید.

[۱] بیانات در دیدار نخبگان علمی جوان ، ۱۳۹۵/۰۷/۲۸

شرایط فاضل مستعد مدیریت
  1. طلاب و فضلای سطح ۲ به بالای حوزه علمیه؛
  2. حداکثر سن ۴۰ سال؛
  3. دارا بودن صلاحیّت‌های اخلاقی؛
  4. دارا بودن تعادل فکری و سیاسی(انقلابی بودن)؛
  5. تأیید مرکز امور صیانتی حوزه؛
  6. موفقیت در مراحل استعدادسنجی و مشاوره‌های شخصیّت‌شناسی؛
  7. دارا بودن سابقه فعالیت‌های آموزشی، تبلیغی، پژوهشی و مدیریتی مورد تأیید شورای علمی شاخه؛
  8. دارابودن سابقه فعالیتی مرتبط و متناسب با حیثیت طلبگی مورد تایید کمیسیون؛
  9. دارا بون سابقه فعالیت قابل ارائه و قابل ارزیابی توسط کمیسیون شناسایی؛
  10. دارا بودن روحیه کار گروهی و جمعی؛
  11. پایبندی به شرکت منظم در برنامه های شاخه؛
  12. پایبندی به انجام تکالیفی که در برنامه آموزشی طرح به ایشان واگذار می‌شود؛
  13. پایبندی به ادامه تحصیلات حوزوی در خلال طرح.
مزایای شرکت در طرح
  1. شرکت در دوره های توانمندسازی مدیریتی
  2. ارائه گواهی شرکت در دوره ها از مراجع معتبر
  3. اعطای خدمات و تسهیلات رفاهی و معیشتی
  4. ارتباط با نخبگان مدیریتی کلان
  5. شرکت در اردوهای خانوادگی
  6. اعطای گواهی فعالیت در طرح، از طرف دفتر امور نخبگان حوزه

جهت ثبت نام در طرح، پس از ورود به سایت، در صفحه «حساب کاربری من» اقدام به تکمیل فرمهای ثبت نام نمایید.

جهت ثبت نام در طرح، ورود به سایت الزامی است

ورود/ثبت نام